Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Változások az új évben: 5s áfa, szja-mentesség, ingyenes utazás

A szálláshelyi áfa csökkenése, turizmusfejlesztési hozzájárulás, új adókedvezmények – íme a fontosabb változások, amelyek a turizmus-vendéglátás ágazatot (is) érintik 2020. január 1-jétől.

 • A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfája az eddigi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jétől. Ezzel párhuzamosan e szolgáltatás után bevezetésre került a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelynek megfizetése független attól, hogy adott szolgáltató az általános forgalmi adózás rendszerében alanyi adómentes, illetve attól is, hogy milyen vállalkozási formában tevékenykedik. További részleteket a fizetésre kötelezettek köréről és a hozzájárulás megfizetés módjáról a NAV honlapján talál.
 • December 31-ig minden szálláshely-szolgáltatónak kötelezően regisztrálni kellett magát a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe, és január 1-jétől napi szintű adatot kell szolgáltatnia a szálláshelykezelő szoftveren keresztül.
 • Január 1-jén életbe lépett a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége. Azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk megfizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti, az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár.
 • A minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos
 • A szülők munkába állását segíti a nagyszülői GYED bevezetése. A gyermekgondozási díjat a még nem nyugdíjas nagyszülők vehetik igénybe  január 1-jétől, amennyiben a dolgozó szülő(k) helyett vállalják unokájuk gondozását, nevelését. A nagyszülői GYED összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, 2020-ban havi 225 288 forint lehet.
 • A nyugdíjkorhatár 2020-ban 64,5 évre emelkedik.
 • Január 1-jétől ingyenesen utazhatnak a budapesti álláskeresők a BKV járatain. A díjmentes bérletet azok vehetik igénybe, akik budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és a fővárosi kormányhivatal illetékes kerületi hivatalában álláskeresőként nyilvántartásba vannak véve
 • A kisvállalati adó (kiva) kulcsa január 1-jétől 13-ról 12%-ra csökkent.
 • Aki december végéig nem használta fel az Erzsébet-utalványát, annak elveszett az itt tartott pénze. Az Erzsébet-utalványcsalád tagjai (Étkezési, Ajándék, Kultúra, Sport és Ruházati) ugyanis mind papíralapon, mind az elektronikus Erzsébet-utalvány Plusz kártyára töltve egységesen 2019. december 31-ig voltak érvényesek.
 • Az év utolsó napján lehetett utoljára fizetni a régi típusú tízezressel, 2020-tól csak az új bankjegyek maradnak forgalomban. A régi bankók mostantól a bank- és postafiókban három évig, a Magyar Nemzeti Bankban húsz évig díjmentesen válthatók be azonos címletű fizetőeszközre.
  Forrás: turizmus.com