Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Turistabaráttá teszik Gyöngyöspata történelmi pincesorát

Turisztikai fogadóházzal, szőlős mintakerttel, kandeláberekkel újul meg a történelmi pincesor Gyöngyöspatán. A fejlesztést 2020 őszén, a szüretre adják át.

 
A mátrai város önkormányzata a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 167 millió forint pályázati támogatást nyert el az országos hírű  pincesor turisztikai fejlesztésére – tájékoztatta a turizmus.com-ot Hevér Lászlóné polgármester.

A hétszintes, különleges helyszín közepére csatlakozó Vári út utolsó, egykori lakóházát alakítják át, ahol ötvenfős konferenciatermet nyitnak. Ehhez mosdókat, melegítő konyhát, továbbá a helyi termékek – elsősorban a jó minőségű borok – értékesítésére szolgáló helyiséget hoznak létre. A házban állandó kiállítást is terveznek, hogy bemutassák a patai szőlőtermelés és borászat eszközeit.

Az épülethez tartozó kertben a hagyományos szőlőtermelést reprezentáló mintaterületet alakítanak ki, a parkosított részén padokat, kerti bútorokat helyeznek el és gyalogos utat is építenek. Ezen keresztül a pincesor felsőbb részeit könnyebben közelíthetik majd meg a látogatók. A pincék megvilágítására kandelábereket szerelnek fel.

A pályázati támogatásból szabadtéri eszközöket is vásárolnak, padokat, asztalokat, sátrakat, amelyekkel a szabadtéri rendezvényeket szolgálják majd.

Szintén a fejlesztés részeként a felújításra kerülő ház telkéről ivóvizet biztosítanak a felsőbb szinteken levő pincéknek.

A fejlesztés megvalósítására az önkormányzat jogerős építési engedéllyel rendelkezik, jelenleg a kiviteli terveket készítik. Az elképzelések szerint a 2020-as szüreti időszakra el is készül a beruházás. Mindez elősegítheti, hogy még több érdeklődő turistát fogadhassanak Gyöngyöspatán, akik még jobban megismerhetik a helyi szőlő- és borkultúra hagyományait.

Emellett a Vári Pincék Egyesületének szervező munkáját is segítik ezzel, hiszen  a civil szervezet idén augusztusban már negyedik alkalommal rendezte meg a Vulkánikus Borok Fesztiválját a mátrai városban.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy Gyöngyöspatán egyházi pályázati támogatással újul meg a Mátra-vidék egyik legnagyobb műemlékének, a gótikus katolikus templomnak a környezete.

A műemlék melletti épületben a tervek szerint 2020-ban egyháztörténeti állandó kiállítást nyitnak, ezzel is növelve a település vonzerejét.

Forrás: turizmus.com