Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Köles konferencia 2013

A magyar konyhaművészet történeti korszakainak rekonstruálása után, kézenfekvően adódott egyes hagyományos nyersanyagok jobb megismerése és tudatosabb alkalmazása. Sokan emlegetik ma is a "Nyereg alatt puhítjuk... (?), avagy vendégfogadási szokások a honfoglaló magyaroknál és a rokon kultúrájú lovas népeknél" című rendezvény sorozat lakomáin ízlelhető különlegességeket.

Gyakran felmerül a kérdés: Hazai fogyasztásban, miért nem használjuk azokat a gabonákat és magvakat, melyek az emberiséget évezredek óta táplálják, itthon hozzáférhetőek, olcsón előállíthatók, élelmiszeriparunk és konyhaművészetünk világszínvonalon képes termékeket előállítani belőlük, és azt is mondják, hogy jó hatással vannak az egészségünkre?

Ezért rendezvény sorozatot kezdeményeztünk "Magvak és gabonák termesztésének és fogyasztásának táplálkozás-élettani, valamint élelmezés-gazdasági haszna és lehetőségei a 3. évezred első századában Magyarországon" témakörben.

Azt vettük a fejünkbe, hogy társakat keresünk a különféle szakmákban - mesterségekben, a társadalom különböző rétegeiben, hogy kicsiny hazánkban, a fogyasztási szokásainkat gazdagítsuk és étkezési kultúránkban, ha az indokolt, állítsuk helyre a méltatlanul elfeledett gabonák, magvak megbecsülését, újkori felhasználását.

Elsőként a kölessel foglalkozunk és nemcsak az elmélet, hanem az alkalmazás széles lehetőségeinek bemutatásával, termékek ételek-italok kóstolójával is.

Egy összetett (történelmi, termelési, feldolgozási, vidékfejlesztési, táplálkozás tudományi), rendhagyó tanácskozás (külföldiül konferencia) ismeretátadás szervezésére vállalkozunk. Bevonva ebbe állandó együttműködő partnereinket, a BGF. Turizmus és Vendéglátóipari Intézet mellett, több egyetemünk különféle tanszékeit, szakmai és civil szervezeteket, a Falusi Agroturizmus Országos Szövetségét (FATOSZ), vállalatokat és még sokan másokat is, akik csak tenni tudnak valamit a jelenben és jövőben, a köles hasznosításáért hazánkban. 

http://www.koles.atw.hu/

 

Sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató 2.

Konferencia

Konferencia meghívó