Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Calypso

A Calypso program keretében megvalósuló, az Európai Unió által támogatott OFF2013 "előkészítő" projekt átfogó célja a szeniorok és a családok elő-, illetve utószezonban történő üdülésének elősegítése Magyarország és Lengyelország között. Az együttműködés tagjai – a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, valamint a Krakkói Közgazdaságtudományi Egyetem – azzal a szándékkal fogtak össze, hogy egy fenntartható modellt állítsanak fel, amellyel a célcsoport igényeire és lehetőségeire szabott ajánlatokkal a két célcsoport számára hozzáférhetővé teszi az üdülés lehetőségét a másik országban.A projekt keretében a célcsoportok igényeinek és lehetőségeinek felmérése, a keresleti oldalt hátráltató tényezőinek feltérképezése megtörtént.

A keresleti és kínálati oldal igényeinek felmérése céljából mind a magyar, mind a lengyel fél mélyinterjús és kérdőíves módszer alkalmazásával piackutatást végzett, amely során megkeresték a célcsoportokat képviselő civil szervezeteket is. A kutatásban - magyar részről többek között a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, illetve a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének nyugdíjas tagozata működött közre.A kérdőíves felmérést lengyel részről a Krakkói Közgazdaságtudományi Egyetem, magyar részről pedig az MNÜA végezte célcsoportonként országos reprezentatív mintán. Az elemezések alapján elmondható, hogy mindkét országban nagyfokú utazási hajlandóság mutatkozik a partnerország irányába. A szakmai szervezetek segítségével a szolgáltatók felhívása, a kínálati oldal megszólítása folyamatban van. Készült egy úgy nevezett OFF2013 segédeszköz is, amely nemcsak a felmérések konklúzióját tartalmazzák, hanem segítő kérdésekkel is igyekszik a célcsoport specifikus ajánlatok kidolgozását elősegíteni.
További cél, hogy magyar, illetve lengyel nyelven elérhetővé váljanak a célcsoportok igényeire szabott főszezonon kívüli üdülési ajánlatok az OFF2013 projekt honlapon. Az MSZÉSZ és a FATOSZ, mint szakmai partnerek e szolgáltatások és csomagok fejlesztésének ösztönzésével, valamint a hazai szolgáltatók figyelmének, a szociálturizmusban rejlő lehetőségekre való felkeltésével járulnak hozzá a projekt sikeréhez.Az OFF2013 a szezonalitás problémáját is enyhíteni kívánja azáltal, hogy elősegíti az elő-, és utószezonban történő vendégéjszakák számának növelését, valamint azzal, hogy hozzájárul a szezonális munkavállalók hosszabb ideig történő foglalkoztatásához, így a helyi gazdaságok fellendítését is támogatva indirekt módon. A projekt keretében 2013 novemberében megjelent egy az OFF2013 modellt népszerűsítő kétnyelvű kiadvány, amely a hazai és lengyel főszezonon kívüli irányokat is összefoglalja a célcsoporttól és a szálláshely jellegétől függően.

Kapcsolódó anyagok:

- Tájékoztató kiadvány 

- Calypso Program

- Az MNÜA elnyerte a Calypso program támogatását