Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

A falusi turizmus multiplikátor hatásai

Konferencia a falusi turizmus multiplikátor hatásairól a FATOSZ 20 éves fennállása alkalmából

A falusi turizmus a falu komplex idegenforgalmi kínálatának a hasznosítása, amely együtt kínálja a falusi életkörülmények, a helyi szokások, a kultúra és – ahol van – a mezőgazdaság adta lehetőségeket. Tágabb értelemben falusi turizmus minden nem gyógy-és üdülőhelyen – ideértve bármely település falusi jellegű településrészeit is – történő vendégfogadás (szállás-, étkezés-, és programszolgáltatás) akkor, ha a tevékenység helyszíne, jellege megfelel a falusi turizmus sajátos követelményrendszerének.
Más országok példája és saját történelmünk példái egyértelműen igazolják, hogy a vidék fejlődésében a turizmus fontos, a gazdasági, a társadalmi és a környezeti feltételeket egyaránt alakító szerepet játszik. A helyi erőforrások fenntartható hasznosításának egyik legkiválóbb eszköze. A falusi és agroturizmus kimondottan jól szolgálja a természeti és kulturális erőforrások feltárását és megőrizve hasznosítását, a város és vidék közötti kapcsolatok erősítését.
A szállásadásból, a sokszínű programszolgáltatásból és a helyi termékek közvetlen értékesítéséből keletkező jövedelem hozzájárul a megélhetés biztosításához, a turisztikai szolgáltatásokból közvetlenül keletkezett jövedelem birtokában a szolgáltatók maguk is további keresletet támasztanak más helyi termékek és szolgáltatások iránt is. A helyi piac egyértelműen kibővül, ami táplálja a helyi gazdaság fejlődését. A társadalmi hatások részint a foglalkoztatásban jelentkeznek, de a rendszer sikeres működtetéséhez elengedhetetlen együttműködés és a vonzerők felfedezésével és megőrzésével megnövekvő helyi identitás a helyi közösségeket erősíti. Nem véletlenül kerül tehát a helyi fejlesztési stratégiák középpontjába a turizmus, a vidéki térségekben speciálisan a falusi és agroturizmus. Ilyen multiplikációs, a természeti, a társadalmi és a gazdasági környezetre kiható együttes hatással más gazdasági ágazat nem rendelkezik, ugyanakkor ilyen kiterjedt, a természetet, a kultúrát, a mezőgazdasági termelést, az erdőgazdálkodást, az értékesítést, a helyi kormányzást, a közlekedést, az oktatási és egészségügyi szolgáltatást is magába foglaló „hátországot” sem követel más gazdasági ágazat.

A konferencia programfüzete

Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntője

Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár