Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Bemutatkozás


„A nemzet újjászületésére a múlt befogadása nélkül nincs reményünk”

A Szövetség 1990-ben alakult országos közhasznú szervezet. Tagjai hagyományőrző magyar és nemzetiségi táncegyüttesek, néprajz-, néptánc- és népzenekutatók, Muharay Elemér hajdani népi együttesének tagjai, valamint népi kultúra iránt érdeklődő magánszemélyek, mintegy 20 ezer fő.
Névadónk Muharay Elemér 1942-ben megjelent „Hagyományunk, műveltségünk, életünk” című írásában megfogalmazott gondolatait máig érvényesnek tartva valljuk, hogy „...életünk átalakítására, új és maradandó életforma kialakítására, a nemzet újjászületésére a múlt befogadása nélkül nincs reményünk.”
Fontosnak tartjuk, hogy a közösségeket megtartó tradíciók fennmaradjanak és tovább éljenek. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a tradicionális falusi közösségekre, tánc- és zenei együttesekre, tárgyalkotó és kézműves csoportokra is, akik politikai szándékoktól függetlenül ezt a kultúrát sajátjukként élik, őrzik és alakítják. Azokra a csoportokra, ifjúsági közösségekre, melyek a magyar folklórkutatás eredményeit felhasználva, fiatalok ezreinek szellemiségét alakítva, teremtették és teremtik meg a hagyományos kultúra átadásának és használatának nemzetközi viszonylatban elismert és példaként emlegetett magyar modelljét. Törekvésünk az is, hogy a hagyomány ne csak színpadi mozgalomként legyen jelen kulturális életünkben, hanem meghatározza egy tágabb közösség, egy település saját kulturális öröksége iránti viszonyát, Azért dolgozunk hogy a kis települések kulturális, közösségi hagyományai, az ünnepekhez, munkaalkalmakhoz kapcsolódó szokások, a mai viszonyokhoz igazodva újjáéledjenek.


A szövetség tevékenysége:

 • Szakmai segítséget adunk a helyi folklórral foglalkozók számára, hogy településük hagyományai hitelesen, minél sokrétűbben éljenek tovább a közösségi életben és a színpadon egyaránt.
 • Országos és regionális fesztiválokat, együttesi minősítéseket szervezünk, kidolgoztuk a csoportok szakmai értékelési rendszerét, megszervezzük az együttesek bemutatkozását.
 • Információkkal, hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatok közvetítésével segítjük tagjaink munkáját.
 • Elősegítjük egy-egy térség képviselőinek regionális együttműködését, a népművészeti örökség innovációját, a módszerek, tapasztalatok közreadását.
 • Képzéseket, konferenciákat szervezünk.
 • Érdekképviseleti tevékenységet látunk el.

Rendszeres programjaink:

 • „Újévköszöntő” Hagyományőrző Antológia. Bp.
 • Országos Hagyományőrző találkozók. (változó helyszínen)
 • Hagyományőrzők bemutató színpada és országos minősítése.(kétévenként)
 • Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár hagyományőrző programja.
 • „Fülöp Ferenc” Hagyományőrző Szólótáncverseny. (kétévenként)
 • „Hagyományőrzők Akadémiája”. Országos továbbképzés

Kiadványunk:
„Magyar Népi Viseletek” című sorozat öt tájegység, közelebbről Bag, Decs, Jászság, Kalocsa-vidék, Rábaköz, Baranya, Felvidék, Kalotaszeg paraszti viseleteit mutatja be tizenegy 30 perces kisfilmen.

 

Adatok

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség
1251 Budapest, Pf.22.
Web: www.muharay.hu
Email: muharay@mail.datanet.hu