Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Kristálybarlang és ásványamulett a Mátra Ásványház Múzeumban

Kristálybarlang a ház alatt, őseink ásványamulettjei korhű fegyverzettel és viselettel, kőzetekből kifejthető ősmaradványok. Csupán néhány az újabb látványelemek közül, amelyeket Mátraszentimrén, a Mátra Ásványház Múzeumban fejlesztenek.

A Felső-Mátra egyedülálló turisztikai attrakciója egyre népszerűbb a családok és a gyerekek körében. A közel kétezer ásványt és ősleletet tartalmazó magángyűjtemény folyamatosan megújul – tájékoztatta szerkesztőségünket Urbán Zoltán tulajdonos, túravezető.

A kiállításon 180-féle ásvány és 40-50-féle fosszília látható, közötte a mátrai ércbányászat ásványai is, amelyek Gyöngyösorosziból, Recskről és Mátraszentimréről származnak. A bemutatott értékek száma megközelíti a kétezret.

A világ tíz legritkább ásványaiból újdonságként hatot látni ezen a különleges tárlaton. Közöttük található a benitoit, amely az Egyesült Államokban, illetve a tanzanit, amely Tanzániában lelhető.

A házban ásványcsiszoló műhely, valamint aranymosó is működik. Ezek gépeit ki is próbálhatják a látogatók, a foglalkoztató teremben pedig mikroszkópon nézhetik meg az érdeklődők, hogy mit rejtenek belülről az ásványok. Ultraviola fénnyel meg is világítják őket, így a nézők azt is láthatják, miként változik a színük.

A ház alatt egy kristálybarlangot alakítottak ki, amely új bemutatótérként szolgál. Itt a falakon és a földön különleges kristályok fogadják a látogatókat.

A Mátra Ásványház nemcsak kiállító- és foglalkoztatóhely, hanem szakmai irányítással túrákat is szerveznek kőzetek gyűjtésére a Mátrán kívül a Pilisben, a Vértesben, a Börzsönyben és a Bakonyban.

Még az idén ősszel öt alkalommal mátrai és egy pilisi túrára várják az érdeklődőket.

Az ásványház tulajdonosa azt is elmondta, hogy ebben az évben december végéig összesen hatezer látogatóval számolnak. Azt is tervezik, hogy a vendégek igény szerint honfoglalás-kori fegyvereket, például íjakat, buzogányokat, régi magyar hajítódárdákat is kipróbálhassanak majd Mátraszentimrén.

Forrás: turizmus.com