Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Kis-közép és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete

Bemutatkozás


A kis-, közép- és az agrárvállalkozók esélyegyenlőségéért

A Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete 2006. augusztus 10-én alakult meg, 16 alapító taggal. Az egyesület azóta részt vesz a nemzeti fejlesztési programok országos megismertetésében a kis-, közép- és az agrárvállalkozók körében. Szervezetünk munkájának középpontjába állította a Gazdaságfejlesztési Operatív Program(GOP), az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP), a Regionális Operatív Fejlesztési Programok(ROP), akciótervek és támogatási konstrukciók megismertetését. Kiemelten kezeljük az EU részéről is prioritást élvező témaköröket, melyek a kis-, közép- és az agrárvállalkozók nagy tömegeit közvetlenül érintik. Ilyen például az innováció, megújuló energiák, ökogazdálkodás, agro- és falusi turizmus témaköre.
Regionális információs fórumaink sorozatát a fentiekkel összhangban terveztük meg. 2007 és 2008 áprilisa között tizenhárom fórumot szerveztünk, ebből hét regionális volt. Az előadásokat, felkérésünkre, az állami fejlesztéspolitikai irányító hatóságok, illetve minisztériumok képviselői tartották. Egy-egy rendezvényen 50-150 érdeklődő vett részt. Az Egyesület non-profit szervezet, így a megjelenés díjmentes volt. A társadalmi vita jegyében az egyes előadásokat szakmai párbeszéd követte. A fórumokon rész vettek a helyi média képviselői is. Ebbe a tevékenységbe sikerült bevonni néhány olyan országos szakmai és civil szervezetet is, melyeknek célkitűzései hasonlóak és tagságuk érintett az egyes témákban, pl.a Magyar Megújuló Energia Szövetség, Magyar Biokultúra Szövetség, Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetsége, Magyar Természetvédők Szövetsége, Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetsége, Magyar Faluszövetség, a Budapesti Agrárkamara, a VOSZ Közép-magyarországi Régió Szervezet. A regionális fórumsorozat alapvetően sikeres volt. Szakmailag tekintélyes előadók – térítésmentesen - aktuális témákról színvonalas előadásokat tartottak. A helyszínek házigazdái a polgármesterek, a Regionális Fejlesztési Tanácsok, ill. Ügynökségek vezetői voltak.
A fórumsorozat pótolhatatlan eszköz volt az egyesület megismertetéséhez, elfogadásához, kapcsolatrendszerének kiépítéséhez. Ezt sugallták az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a minisztériumok vezetőitől kapott elismerő levelek.
2008. december 5-én Bakodpusztán szerveztük meg az I. Országos Agrárfórumot. A fórum több mint 260 résztvevője volt és a visszhangok alapján megállapítható, hogy reális igény van ilyen típusú szakmai párbeszédre, közvetlen véleménycserére az irányító hatóságok képviselői, a szakmai partnerek és a vállalkozók között. Ebből kiindulva egyesületünk kész megszervezni 2009-ben is egy hasonló tanácskozást, hagyományt teremtve, amit majd nevezhetnénk akár II. Országos Agrárfórumnak is.
Kézikönyv kiadásának előkészítésén dolgozunk, mely a kis-, közép- és az agrárvállalkozók számára fontos legújabb információkat tartalmazza a 2007 és 2013 közötti időszak tudnivalóiról, beleértve az euróra való áttérést is. A Kézikönyv kiadását követően - a brüsszeli EU Bizottság Vállalkozási és Iparpolitikai Főigazgatóság magyarországi képviselete (Enterprise Europe Network) irodahálózata közreműködésével - információs fórumsorozat szervezését tervezzük a Kézikönyvben tárgyalt témákról.
Megkezdődött a Sajtút állomások – Borúthoz hasonló – országos hálózatának kiépítése, melynek célja a sajt- és tejtermékek készítésével manufakturális módon foglakozó gazdák országos szintű összefogásának megszervezése és bekapcsolása a falusi és agroturizmus új kínálattal való bővítésbe. A Sajtút állomás működtetői a sajtkészítő gazda, a szállásadók, vendéglátók, kereskedők, a folklór képviselői, népi iparművészek, kézművesek, hungaricumoknak számító élelmiszerek készítői, borászok, ökocentrumok vezetői, turisztikai szakemberek, önkormányzatok és helyi civil szerveztek képviselői. Eddig 15 sajtkészítő vállalta Sajtút állomás megszervezését. Egyesületünk annak a 16 országos civil szervezetből álló konzorciumnak a tagja, amelynek munkáját a FATOSZ (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége) koordinálja. A közös cél a vidék értékeinek bemutatása, turisztikai vonzerejének növelése, melynek része a Sajtút állomások hálózatának kiépítése is.
A KKAOSZE szervezésében Kőrösladányban, 2008. július 4-én alakult meg a Magyar Sajtmíves Céh. Hatósági engedéllyel, vagyis kistermelői igazolvánnyal rendelkező személy lehet teljes jogú tag. A Magyar Sajtmíves Céh képviselői bemutatkoztak a Parlamentben, ahol kitűnő minőségi házi sajtjaikkal vendégelték meg a képviselőket. Tatán az Olimpiai Edzőtáborban mutatták be termékeiket. A Céh tagjai különböző Borfesztiváloknak is szívesen látott résztvevői, pl. az V. Újbor és Sajtfesztiválon is méltón képviselték a magyar manufakturális sajtkészítőket.
A KKAOSZE részt vesz egyik alapító tagjának kezdeményezésében és közreműködik az “Üzleti Hálózatok Inkubátorháza” megvalósításában. Az Inkubátorház kezdő és fejlődni vágyó vállalkozások számára biztosít növekedésük kezdeti szakaszában üzleti védőernyőt azzal, hogy kedvezményes áron nyújt és közvetít professzionális szolgáltatásokat az irodabérlettől a szabadalmi tanácsadásig, partnerkeresésig, a vállalkozás valós szükségletei szerint.
A sajtó közreműködésére is számítunk céljaink megvalósításában. Az Egyesület tevékenységéről a Kistermelők Lapjában, a Tejipari Hírlapban, a Petőfi Népében, a Ma és Holnap kiadványban jelentek meg eddig cikkek. A MARTA TV internetes gazdasági televízió a közelmúltban indult, és rendszeres megjelenési lehetőséget ajánlott fel Egyesületünknek, illetve tagjainknak, amennyiben közérdeklődésre számot tartó információkkal rendelkeznek.
Az Egyesület alapvető célkitűzésének tartja a kis-, közép- és agrárvállalkozók esélyegyenlőségének erősítést az aktuális információk átadásával, kapcsolatépítéssel, gazdasági tevékenységével.


Adatok

Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók
Országos Szolgáltató Egyesülete

Budapest 1026 Orsó utca 27.
Tel. 06-309-845-505
E-mail: laszlo.kovacs@kkaosze.hu
Web: www.kkaosze.hu