Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804, +36-1-268-0592
info@falusiturizmus.hu

Adózás

2015 Június 18

Tájékoztató a költségelszámolásról az  önálló tevékenységet folytatók számára
2015.
 

Szállásadók, falusi szállásadók, apartman-tulajdonosok, vendégház-üzemeltetők, fizetővendéglátással foglalkozók , családi panziót üzemeltetők,  adó szempontjából pedig az önálló tevékenységet folytatók, figyelmébe ajánlom a következő ismertetőt, ha jövedelmüket tételes költségelszámolással állapítják meg.

Az e tevékenységből származó jövedelem után 16 % személyi jövedelemadót kell fizetni, majd a jövedelem egyben az EHO alapját is képezi. Egy kis  számítás után láthatjuk, hogy az összes  adóteher 43%. Azaz 100.000 Ft jövedelem után 43.000 Ft az adóteher! Minél több az elszámolható költségekről beszerzett számla, annál kevesebb lesz a jövedelemtartalom, mely az adó és az EHO  alapját is képezi. (Bevétel-Költség =Jövedelem)
 

A  következő költségeket tudják - számlával - igazoltan elszámolni.

A személyi jövedelemadó tv. 3.sz. Melléklete rendelkezik az elszámolható  költségek köréről, az önálló tevékenység tekintetében. Bár, a meghatározás korántsem olyan részletes, mint ami a valóságban felmerülhet.

ÖSSZESÍTŐ LISTA az elszámolható kiadásokról

Adók, járulékok és egyéb kötelező jellegű befizetések:  Előző évi jövedelem után megfizetett 27 %-os egészségügyi hozzájárulás, Önkormányzat felé fizetendő adók, Jogdíj (Artis Jus), Alkalmazottak bére és az utána megfizetett közterhek,Vagyon-, felelősség-, kockázati biztosítás díja; Tevékenységgel kapcsolatban felvett pénzintézeti hitelre (kölcsönre) kifizetett kamat; A kerekítési szabályok alkalmazása során keletkezett többlet , lízingdíj (feltételekkel).

Rezsi költségek (elszámolásnál néhány feltételre figyelni kell): Víz és csatornadíj, Gáz,Villany, Szemétszállítás, Kéményseprés, a kapcsolattartáshoz szükséges nem anyagi jószág, számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított, 100 ezer forintot meghaladó kiadás esetében 33 százalékos leírási kulcs alkalmazásával értékcsökkenési leírás , az internethasználat díja (ideértve különösen az egyszeri, a havi, a forgalmi díjat).

Ingatlan karbantartásával-felújításával kapcsolatos kiadások: Festék, hígító, ecset, takarófólia, a építő anyagok, segédanyagok, csemperagasztó, fuga anyag, ragasztók, tömítő anyagok, sziloplaszt, Kapcsoló, kilincs, Szerszámkészlet, létra, Szúnyogháló, ablakrács, redőny
Berendezések- Felszerelések  Értékcsökkenési leírás a beszerzett tárgyi eszközök után, Ágynemű, Lepedő, Terítő, Függöny Szőnyeg, faliszőnyeg, Pléd, Ágy Takaró, Párna, Bútorok, Berendezések, Ágy, Matrac, Asztal, Szék Szekrény, Vállfák, Fogas, Vasalódeszka, Lámpa, Csillár, Villanykörte, Klíma.

Konyhai és -Műszaki eszközök: Evőeszközök, Pohár Tányér Edények, Kenyértartó, vágódeszka, konzervnyitó, szalvéta, Edényszárító Tálca, Gépek, TV, DVD lejátszó, Hűtő, mosógép, mosogatógép, porszívó, tűzhely, Konyhai kisgépek, mikrohullámú sütő, kenyérpirító, turmixgép, kenyérsütő, kenyérszeletelő, Vasaló, hajszárító, elsősegély csomag, újság, könyv, csavar, képeslap, vasalóhuzat, váza, fali kép, villanykörte, hosszabbító,elosztó, tükör, tároló dobozok, evőeszköztartó, hangyairtó szer, kulcskarika, elem a távirányítóba, ülőpárna, házszámtábla, szúnyogriasztó.

Mosás-Takarítás: Mosószer, öblítőszer, Calgon, hypó, ablaktisztító, fertőtlenítő szerek,bútorápoló, penész és gombaölő szerek,  padlótisztító, vízkőoldó felmosó vödör,felmosó nyél, mopsz, seprű, lapát, kislétra vagy fellépő, szemetesvödör, porszívózsák (maga a porszívó is, ha csak kizárólag ehhez a tevékenységhez használják), portörlő, spéci törlőkendő, mosogatószer mosogatószivacs, folyékony szappan, szemeteszsák, wc papír, illatosító, törülköző, kéztörlő, konyharuha, a mosatás- tisztíttatás is! Lábtörlő,  elektromos szúnyogriasztó, szalvétatartó, szemeteszsák, wc-kefe, ruhaszárító állvány, ruhacsipesz.

Kert és tartozékai: Kerti bútorok, hintaágy, kerti asztal, szék, pad, grillező, szalonnasütő, Faszén, tűzifa,  Növény: facsemete, fűmag, virág, locsolókanna, slag, fűnyíró, permetezőszerek, tápoldat, műtrágya, kapa, gereblye, metszőolló,lombseprű, Napernyő, sátor, virágtartó,homokozó és  játékok, hinta

Szolgáltatások igénybe vétele:  Mosoda, Festetés, Gépek javíttatása: tv, hűtő stb. Postai levélfeladás, Klímaberendezés felszerelése és karbantartása, pályázatíró díja, Marketing, reklám költségek, újság hirdetés, irodaszerek, Szállásközvetítő jutaléka, egyéb Hirdetési díjak,

Honlap: honlap készítése, domain foglalása és fenntartása tárhelyszolgáltató díja Szórólap, névjegykártya készítés Irodai jellegű kiadások papír, toll, dosszié,füzet,fénymásolás, kulcsmásolás, s ne feledjük, hogy   a    könyvelő, vagy adószakember aki tájékozott e tevékenységi körben is, sokat spórolhat Önöknek.

Amennyiben tájékoztatóm hasznos volt vállalkozásuk számára, szívesen veszem visszajelzésüket.
Minden ügyfelem részére biztosítom, a lehetőséget, hogy első alkalommal térítés mentesen válaszolok az általam egyszerűbbnek ítélt kérdéseikre.

Ezen túlmenően is segítséget nyújtok vállalkozási-és adótanácsadás témakörben, azonban kizárólag tanácsadási díj ellenében történhet a válaszadás. A további kérdéseket az adougyek72@gmail.com e-mail címen lehet feltenni.

Az ADÓÜGYEK'72 tanácsadás/oktatás az alábbi formában vehető igénybe:

1. Személyes tanácsadás
Ebben az esetben Ön személyesen találkozó alkalmával teszi fel kérdéseit. Előtte e-mailben, vázolja a problémát és írja le kérdéseit. Ha szükséges, ezután e-mailben vagy telefonon további adatokat kérek be Öntől. A tanácsadás/oktatás ezt követően csak személyesen történik. A tanácsadás/oktatás óradíjas alapon kerül meghatározásra. Ebben az esetben a válaszadás/oktatás díja bruttó 10.000 Ft/ óra

2. Normál tanácsadás e-mailben
Ebben az esetben Ön e-mailben, vázolja a problémát és írja le kérdéseit. Ha szükséges, ezután e-mailben további adatokat kérek be Öntől. Levele megérkezését követően visszaigazolást kap. A visszaigazolást követően utalja a tanácsadás díját a megadott számlaszámra, majd az összeg megérkezését követően e-mailben küldöm a választ és postázom a számlát.

A tanácsadás óradíjas alapon kerül meghatározásra. Ebben az esetben a válaszadás díja bruttó 10.000 Ft/ óra

(e-mail: adougyek72@mail.com)

3. ADÓÜGYEK'72 Klubtagság
Ebben az esetben Ön előzetesen e-mailben regisztrál irodánkban/interneten, és klubtagsági díj ellenében, melyet átutalással lehet teljesíteni, 1 évben 5 alkalommal 50%-os kedvezménnyel veheti igénybe a tanácsadást e-mailben, telefonon vagy személyesen teheti fel kérdéseit. Ebben az esetben a tagsági díj bruttó 25.000 Ft

 


 

A szálláshely szolgáltatási tevékenységet végző magánszemélyek adókötelezettségének alapvető adózási szabályai különös tekintettel a személyi jövedelemadóra, az egészségügyi hozzájárulásra, valamint az általános forgalmi adóra.

Készítette: Bartha Zsuzsanna adószakértő

 
Bevezetés

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009 (X.20.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § h) pontjában rögzíti az egyéb szálláshely fogalmát:
„h) egyéb szálláshely: szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított, az a)-g) pont alá nem tartozó, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy annak lehatárolt része, ahol az e célra hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat”
A szálláshely-szolgáltatás fogalmának meghatározását a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23. pontja tartalmazza:
„23. szálláshely-szolgáltatás: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása”
Az Szja tv. 57/A. §-a rendelkezik a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély tételes átalányadózásáról. Az (1) bekezdés szerint fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az, aki egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra.

Az ingatlan bérbeadás fogalma a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 423. §-ának szabályai szerint a dolog – jelen esetben az ingatlan – időleges használatba adását jelenti. A bérlet tehát nem tartalmaz az ingatlan birtokának puszta biztosításán túl egyéb pótlólagos szolgáltatásokat. Ezzel szemben az egyéb szálláshely szolgáltatás – mely nem is ingatlan bérleti szerződés alapján jön létre – a szálláshely használatán túl további elemekkel is bír, úgy mint takarítás, ágyneműk mosása stb. Az ingatlan bérbeadás nem feltétlenül üzletszerű gazdasági tevékenység keretében történik, nem szükséges hozzá engedély, illetve általában huzamosabb jellegű, akár 90 napot meghaladó tartózkodás is megvalósulhat.

 

A teljes adózási tájékoztató IDE kattintva olvasható