Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Ízes Magyarország: Márton-napi mulatság

Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik – szól a mondás. November 9-én Egerszalókon nem kell ettől tartania.


A Márton-naphoz kapcsolódó népszokásokat „libabőrös” kavalkáddal elevenítik fel, de garantáltan senki sem fog borzongani, sokkal inkább kimelegedni. A hagyomány szerint ilyenkor vágják le először a hízott libákat, és az újbort is ekkor kóstolják.

A mulatsághoz autentikus helyszínül szolgálnak a hegyoldalba vájt egykori barlanglakások és a Sáfránykert: a kemencében házi kenyér és illatos libás finomságok sülnek, a kondérban készül a friss libatepertő, s nem maradhat el a libazsíros kenyér sem.


Számos családi pincészet is várja ilyenkor a vendégeket, így az omlós libahús mellé könnyed gyümölcsös, vagy akár testes vörös borokat is kóstolhatunk.

A jó hangulatról a helyi Tekergő Zenekar gondoskodik és bárki bekapcsolódhat a népi táncházba. A kézműveskedni szerető gyermekek tökfaragásban, libavarrásban, kosárfonásban ügyeskedhetnek.

 

3 hely, amit látni kell a környéken


Sódomb, Egerszalók: A föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó gyógyvíz Európában egyedülálló, vakító fehér mészkődombot épített, amelyhez sétaút vezet. A községben két gyógyvizes fürdő is van.

 

Siroki vár: A Mátra festői várromja interaktív kiállításával sok évszázad történelméről mesél. Sétáljanak el a közelben emelkedő legendás Barát és az Apáca nevű sziklatömbökhöz is!

 

Szent Márton-templom, Feldebrő: Az Európa-szerte páratlan templom ötvözi a keleti és a nyugati keresztény építészet elemeit, altemplomát XII. századi freskórészletek díszítik.

Forrás: turizmus.com