Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Ismerje meg a Falusi Turizmus Szolgáltatója díj díjazottjait!

2019. szeptember 26-29. között került megrendezésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, melyen a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége is jelen volt.

A Kiállítás keretein belül szeptember 28-án 14:30-kor a G Pavilonban díjátadót szerveztünk a Régiós és Országos Falusi Turizmus Szolgáltatója díjak átadása céljából.

Dél-Dunántúli Régió falusi turizmus szolgáltatója díj
Arnold János, Arnold Vendégház

A Dél-Dunántúli régió falusi turizmus szolgáltatója díjat Arnold János mecseknádasdi vendégfogadó nyerte el.

Arnold János és kedves felesége Szerafina 1992-óta működtetik Mecseknádasd település Mecsek erdei közé nyúló pincesorán a vendégházukat.  A sváb hagyományokat őrző család 100 évesnél is régebbi, családi örökségből származó pincéjüket és présházukat alakították át vendégek fogadására. Az Arnold család házias, sváb ételei (stifolderek, gőzgombócok, töltött káposzták) messze földre is viszik a vendégfogadó hírnevét. Arnold János kiváló borász, aki alapvetően hagyományos módszerekkel készült rozé és vörös boraival nyeri el vendégei bizalmát, főként pincéjében bemutatott borkóstolói után. A család, benne a felcseperedő unokákkal hiteles bemutatói a hagyományos sváb zenének és daloknak. Rendszeres fellépői Baranya tradíciókat őrző fesztiváljainak, kulturális programjainak.

Arnold János falusi vendégfogadóként, megbecsült borászként és autentikus zenei előadóként aktív közreműködője települése és megyéje közösségi életének is. Alapító tagja, majd választmányi tagja a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesületnek és a Pécs-Mecseki Borútnak. Éveken át főszervezője volt a mecseknádasdi Pünkösdi Kakas-paprikás Főző Versenynek.

Elérhetőségei:
Arnold Vendégház és Krisztina Pince
Cím: Mecseknádasd, Rékavölgyi út 15.
Telefon: 06 30 959 3002
E-mail: arnoldvendeghaz@freemail.hu
www.baranyavidek.hu/szallas/arnold-vendeghaz-32

Dél-Alföldi Régió falusi turizmus szolgáltatója díj
Maczkó Ferencné, Szalmaporta

A Dél-Alföldi régió falusi turizmus szolgáltatója díjat Maczkó Ferencné szarvasi vendégfogadó nyerte el.

Maczkó Ferencné, Veronika közel 30 éve alkot szalmából, ebből az egyszerűnek vélt anyagból. Családjával álmodta meg a Sárarany Szalmaporta nevű helyet, amelyből 2010-ben valóság lett. A Szarvas melletti tanyában berendezett műhelygalériában számtalan szalmából készült tárgy látható, ami mind az ő keze munkája és mindezek mellett bemutatásra kerülnek a szalmafonás alapanyagai, eszközei, technikái. Munkái finoman ötvözik a népi hagyományainkat a mai kor elvárásaival, divatirányzataival, így ezek a tárgyak megtalálják helyüket a mai modern otthonokban is. Az évek során számos külföldi technikát is elsajátított, így igazán különleges darabok is kikerültek kezei közül, mint például a csipkefinomságú szalmalegyező és a magyar koronázási ékszerek méretarányos, pontos másai.

Vendégeit mindig nagy szeretettel fogadja és vezeti körbe a portáján. A beszélgetés során a látogatók megismerhetik a szalmafonás múltját és jelenét, a munkafázisokat a vetésen, aratáson át, egészen a tárgy elkészültéig. Sokan idegenként érkeznek, de barátként távoznak. Fontosnak tartja, hogy ez a kézműves ág tovább öröklődhessen, ezért foglalkozások keretében oktatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Kemencéjében pedig olyan finomságok készülnek, hogy sokan még évek múlva is emlegetik.

Elérhetőségei:
Szalmaporta
Cím: 5540 Szarvas, Ezüstszőlők, III. kker. 350.
Telefon: 06 20 524 1827
E-mail: szalmaporta@gmail.com, hello@szalmaporta.hu
Honlap: www.szalmaporta.hu

 

Észak-Magyarországi Régió falusi turizmus szolgáltatója díj
Hollóné Czvack Marianna, Gerendás Vendégház

Az Észak-Magyarországi régió falusi turizmus szolgáltatója díjat Hollóné Czvack Marianna egri vendégfogadó nyerte el.

A falusi értékek, hagyományok tisztelete benne él, mindig vonzza a természet közelsége, a vidéki emberek tisztaszívűsége, lelkesedése.

Rátaláltak Egerszalókon egy igazi gyöngyszemre, a jelenlegi vendégházukra. Eredetileg családi nyaralónak vásárolták meg az ingatlant, de a véletlenek és a sors is úgy akarta, hogy mással is megosszák azt az élményt, amit ez a porta nyújt. Igazi szerelem volt első látásra. 2003-ban megnyitották a Gerendás Vendégházat, mely eleinte egy kis parasztház volt, hatalmas kerttel, s egy nagyon öreg eperfával, amelyet imádtak a vendégek.

2005-ben egy pályázati forrás segítségével kibővítették a házukat, így már 5 család fogadására is lehetőség adódott. Azóta több fejlesztésen is túlvannak, és mindez azért, hogy a vendégek minél kényelmesebben érezzék magukat és több szolgáltatást tudjanak igénybe venni.

 A családi munka gyümölcse beérik, büszkén vallhatják, hogy a település több mint száz vendégháza közül egyik legkeresettebb, a Gerendás Vendégház.

Jelenleg egy másik ingatlan felújításával, vendégházzá alakításával foglalkoznak, mely remélhetőleg szintén elnyeri a leendő vendégek tetszését.

2013-ban a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnökévé választották, mely pozíciót a mai napig betölti. Az Egyesület az ország legaktívabb, legstabilabb megyei szervezetei közé tartozik, számos hazai és külföldi turisztikai vásáron vesznek részt. Szervezetük élen jár a Falusi vendéglátó képzésben, szakmai konferenciák szervezésében. Rendszeresen sort kerítenek a megye különböző tájegységein található turisztikai attrakciók megtekintésére, a tagjaik által üzemeltetett vendégházaknál a jó gyakorlat bemutatására.

Hollóné Czvack Marianna a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke hisz az összefogás eredményességében, amellyel segíthetik a vidék turizmusának fenntartását, a szolgáltatások bővítését, az egészséges, nyugodt környezetben pihenő vendégek érdeklődésének kiszolgálását.

Elérhetőségei:
Gerendás Vendégház
Cím: 3394 Egerszalók, Kossuth út 90.
Telefon: 06 30 935 0595
E-mail: gerendashaz@gmail.com
Honlap: www.gerendashaz.hu

Észak-Alföldi Régió falusi turizmus szolgáltatója díj 
Révész Márta, Csipke Vendégház

Az Észak-Alföldi régió falusi turizmus szolgáltatója díjat Révész Márta cserkeszőlői vendégfogadó nyerte el.

A nagyon szeretett pedagógusi pályát feladva, 2007-ben Cserkeszőlőben megnyitotta a Csipkeház és Bemutatótermet. Kicsit félve lépett be a vállalkozók világába, de bizalma két, nagyon fontos cél megvalósításán alapult.

Az egyik, hogy egy máig kevésbé ismert mesterség – a vertcsipke készítés- már elismert és díjazott alkotásait bemutassa. 1991 évben megszerezte a Népi Iparművész címet és számos arany oklevéllel és gránátalma díjjal is rendelkezik. A másik pedig, hogy a dinamikusan fejlődő Cserkeszőlő turisztikai látványosságait és kínálatát színesítse, szolgáltatásaival növelje a település és a Jász-Nagykun-Szolnok Megye iránti érdeklődést.

Nagy örömömére elmondhatja, mindkét cél megvalósult. A Bemutatóterem kétszer is megkapta a (2009-2012) JNSZ Megye Turisztikai Védjegye címet, majd 2019 évben a JNSZ Megye Turisztikai Értéke címet.

A bemutatóteremhez vendégszobák is kapcsolódnak, nagyon keresettek, nem feltétlenül csak a csipke iránt érdeklődők között. Valamint egyre többen látogatják és viszik hírét az ország egyetlen vertcsipke Bemutatótermének és a Csipkeháznak.

Márta elmondása szerint: részben köszönhető ez annak is, hogy 2013-ban csatlakozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesülethez, ahol nagyon sok segítséget kapott.

Vendégháza rendelkezik a Nemzeti Tanúsító Védjegy 4 napraforgós minősítéssel. 2013-ban volt az első majd 2018 évben a második minősítés.

Tevékenységét az állandó megújulás és szolgáltatásbővítés jellemzi. Ezt bizonyítja, hogy 2018 évben kialakított egy reggeliztető helyiséget így a vendégek a helyi ízekkel is ismerkedhetnek. Munkái és a Csipke Vendégház kiadványai a Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum Főosztályán keresztül a JNSZM FTE közvetítésével 2016 évben „Hungary Fair” Malajzia fővárosába is eljutottak (KUALA LUMPUR) a Hungarikum és Prémium Termékek kiállítására.

Szívesen vesz részt olyan rendezvényeken, ahol híreket, információkat kap a falusi szállásadást érintő változásokról, az Egyesület munkájáról, és a jövőt érintő terveiről. Megosztja tapasztalatait másokkal, hogy együtt öregbítsék a falusi turizmust, mint szakmát és tevékenységet.

Elérhetőségei:
Csipke Vendégház

Cím: 5465 Cserkeszőlő, Szabadság út 2/a
Telefon: 06 20 360 8562
E mail: reveszcsipke@t-online.hu
Honlap: www.csipkehaz.hu

Közép-Dunántúli Régió falusi turizmus szolgáltatója díj
Kozáriné Szám Csilla, Csillagvirág Vendégházak

A Közép-Dunántúli régió falusi turizmus szolgáltatója díjat Kozáriné Szám Csilla vértestolnai vendégfogadó nyerte el. 

Az egész ott kezdődött, hogy olyan családi körben nevelkedett, ahol a hagyományok szeretete, megőrzése fontos. Ebből a tiszteletből eredt a gondolat, hogy szép lenne dédnagyapja testvérének akkor már megüresedett régi Vértestolnára jellemző szép tornácos parasztházát az utókor számára is megőrizni. Ezért 2007-ben pályázati segítséggel újjáépítették a falu főutcáján lévő házikót. Elkészült a szép virágmotívummal díszített fehér oszlopos ház, amit vidéki hangulatot árasztó stílusban rendezett be.

Itt kezdett el falusi vendéglátással foglalkozni. Kedve nagy volt hozzá, tapasztalata semmi, de szerencsére hamar kiderült, hogy testhezálló a feladatkör. A vendégek nagyon elégedettek voltak a szállással, és pozitív visszajelzésük sok erőt adott. Saját honlapot készített, videót forgattak a házról és igyekeztek modern módszerekkel is népszerűsíteni a vendégházat.

Vértestolna egy bájos kis hegyvidéki falucska. A Tornácos-Vendégház nagy, füves udvaráról a mezőkre, a szántókra és a Gerecse hegyvonulataira, erdeire látni. A vendégek elragadtatottsága következtében szájról-szájra is terjedt a Csillagvirág Vendégház híre, így idővel a három apartman kevésnek bizonyult. 2014-ben ezért az óriási 2000 m2-es telekre egy másik vendégház is elkészült, ami a kert végébe került. Pajta-Vendégháznak nevezték el az új épületet, amely csak külsejében emlékeztet régi pajtákra, belül igényesség, kényelem jellemzi, mégis a régi parasztvilág hangulatát kelti. A természet közelségét mutatja, hogy a Pajta-Vendégház ablakaiból közvetlenül egy szép völgyre és az erdő borította hegyvonulatra látni.

A falu sok portáján tartanak háziállatot, így gyakran láthat az ideérkező teheneket a réten, sétálgató dámszarvasokat az egyik udvarban, de akár csoportba verődő őzeket is a mezőn, az erdőben.

Gyakran keresik meg őket nagyobb családi vagy baráti társaságok, mivel mindkét házban kényelmesen össze tudnak ülni kisebb és nagyobb helységekben is. A közös sütés-főzéshez bent és kint is minden adott (kerti grillező, bográcsozó, szalonnasütő-hely). A finom falatok után a Pajta Vendégház építészetileg is egyedi borospincéjében koccinthatnak is. De nem csak nyaralók találják meg itt a számításukat. Volt már náluk csapatépítő tréning, évzáró cégkirándulás, jógatábor illetve életmódtábor is.

A Csillagvirág Vendégházba érkezők sok környékbeli program közül választhatnak, de természetesen segítünk is a megfelelő program kiválasztásában. Akik a faluból kimozdulnának, választhatják a romantikus Tatát, a neszmélyi borvidéket, a világörökség részét képező Pannonhalmi Apátságot vagy akár Komáromot a termálfürdővel, de még számos látnivalót lehetne felsorolni.

A legfontosabb, amit náluk a vendégek megtalálnak:

- otthon érezhetik magukat a minden kényelemmel ellátott apartmanokban és az óriási udvaron.

- kiléphetnek a mindennapokból a hangulat, a kirándulások, kisebb programok vagy akár csak a közös játék, bográcsozások segítségével

- élvezhetik a csend, a jó levegő, a szép túrautak, és a táj szépsége, a nyugalom és együttlét örömét.

Örömmel tölti el, hogy vendégeik jól érzik magukat náluk és mindig szép emlékekkel távoznak.

Elérhetőségei:
Csillagvirág vendégházak

Cím: 2833 Vértestolna, Petőfi Sándor utca 59. 
Telefon: 06 30 385 2118 
E mail: info@csillagviragvendeghaz.hu
Honlap: www.csillagviragvendeghaz.hu


Nyugat-Dunántúli Régió falusi turizmus szolgáltatója díj
Sebők Sándor, Patóhegyi Borházfalu

A Nyugat-Dunántúli régió falusi turizmus szolgáltatója díjat Sebők Sándor patóhegyi vendégfogadó nyerte el. 

Sebők Sándor, a Patóhegyi Borházfalu megálmodója, megépítője és szíve-lelke! Tulajdonos, vendégfogadó, ezermester, hobbiborász, szakács és kertész egyben. Feleségével Petrikeresztúr falucska szőlőhegyén 6 régi borospincét alakítottak át kedves, hangulatos apartman házakká, megőrizve a helyi építészet stílusjegyeit. Míg lánya Budapestről intézi az értékesítési és marketing feladatokat, addig Sándor lent él Patóhegyen és ott fogadja vendégeit:

- szükség esetén útba igazít, hogy vendégei eltaláljanak Patóhegyre „a világ végére˝

- a házikók kulcsaival, üdvözlő itallal (saját készítésű háziborával, házipálinkájával) és barátságos, humoros vendégszeretetével fogadja az ide látogatókat

- igény esetén finomakat főz azoknak, akik igazi zalai, magyaros ízekre vágynak

- széleskörű történelmi és helyismereti tudásával segíti vendégeit a helyi értékek és látnivalók felkutatásában, megismerésében

- cserépkályhákban fűt, így gondoskodva arról, hogy vendégei télen se fázzanak és már érkezéskor meleg házikó várja őket

- emellett fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a kis házakat rendezett, tiszta parkosított környezet vegye körül

Más sem tükrözheti jobban odaadó figyelmességét, mint vendégei véleménye:

˝A házak ámulatba ejtőek, a táj meseszép, Sándor nagyon finomakat főz és feleségével együtt végtelenül kedvesek! Öröm ilyen barátságos, nyitott emberekkel találkozni ebben a gyakran mélabús világban! Három fiúnkkal Patóhegyen és környékén egy percet sem unatkoztunk, kellemesen kikapcsolódtunk és feltöltődtünk!  Köszönjük!”

Elérhetőségei:
Patóhegyi Borházfalu

Cím: 8984 Petrikeresztúr, Patóhegy 
Telefon: 06 30 277 8508 
E mail: info@patohill.hu
Honlap: www.patohill.hu

Falusi turizmus szolgáltatója Országos díj – Haász Tamásné 

Egy Heves megyei faluban Viszneken látta meg a napvilágot, itt fedezte fel a Vidék értékeit, a közösségi összetartozás erejét, itt tanulta meg a tiszteletet mások iránt.

1965-ben végzett Egerben középiskolát a Közgazdasági Technikumban, majd 1969-ben Közgazdaságtudományi Egyetem végzett agrárszakon. Felkérték, hogy maradjon Budapesten, de már akkor is a Vidéket választotta, így került Gyöngyösre az „Egyesült Mátra Kincse Termelőszövetkezethez”, közgazdásznak, ahol aktív kezdeményezője, részvevője volt a pezsgő közösségi életnek.

A tanulmányai alatt a szabadidejében is végig dolgozott, már a középiskolában is, de főleg az egyetemi évek alatt: a nyári szezonban a Balatoni vendéglátásban, valamint télen is akadt munka bőven, a csoki gyárban, csomagküldőnél, de a hólapátolást is kipróbálta!

1969-ben házasságot kötött, amely szintén 50 éves ebben az évben. 1975-ben született egy fia, ahol 3 unoka született.

Szakmai, közösségi tapasztalatai:

A tanulmányai befejezését követően, azonnal munkába állt, és az óta is keményen dolgozik. A közösségi, társadalmi, civil kapcsolatai soha nem szakadtak meg, a mellette levő közösség támogatásával, erejével, amely a falusi turizmus területén volt a leghosszabb, a leglátványosabb és legeredményesebb.

1969 -1973 között az Egyesült Mátra Kincse Termelőszövetkezetnél volt közgazdász. Ezután 1986-ra a Heves Megyei Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalatnál pár év alatt könyvelőből igazgatóhelyettesi pozícióba került.  Az ezt követő bő 10 évben 1997-ig a Heves Megyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója, majdan vezérigazgatója lett. 1997-től 2001-ig a Heves Megyei Kereskedelmi Iparkamara kereskedelmi szakreferense. 21 éve pedig a Heves Megye Falusi Turizmus Egyesület Titkára. 2002-től pedig nyugdíjas és magánszállásadóként tevékenykedik.

Nyugdíjazását követően több idő jutott a közösségi munkára, amelyhez kiváló partnereket talált az Országos Szövetségnél és tagja lett a FATOSZ elnökségének, ahol több mint 10 évig tevékenykedett. Több száz Falusi Szálláshelyet minősített, és évente 15-20%-kal növelte a vidéki településeken a vendégéjszakák számát.

A megyében a vendégházak korszerűsítéséhez, új szálláshelyek létesítéséhez, az elmúlt 21 évben 350 sikeres pályázatot nyertek, amelyek elkészítésében, és sikeres üzemeltetésében aktívan részt vállalt, több ezer óra ingyenes tanácsadást, szakmai tanfolyamot tartottak a minőségi falusi turizmus fejlesztése, a helyi munkalehetőség megteremtése, az életminőség megőrzése érdekében.

2015-ben a Heves Megyei Önkormányzat a végzett közösségi munkáért, a falusi turizmus eredményéért a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesületet „Heves Megyéért” kitüntetésben részesítette, amelyben helyben is elismerték Haász Tamásné több évtizedes munkáját.

A széles társadalmi, közösségi munkája eredményét fémjelzi, hogy Eger Város Vagyongazdálkodási Bizottságában az Egri Civil Kerekasztal választott delegáltjaként már 6 éve töltheti be ezt a felelősségteljes posztot, ahol 130 civil szervezet érdekeit képviseli.

Elérhetőségei:
Blanka Apartmanház

Cím: 8749 Zalakaros, Harkály utca 12.
Telefon: 06 30 3498 299, 06 30 7550 358
E mail: magdalena2@freemail.hu, info@zalakarosiszallas.hu
Honlap:  www.apartmanokzalaban.hu 

Magdaléna Vendégház
Cím: 8749 Zalakaros, Csermely utca 34. 
Telefon: 06 30 3498 299, 06 30 7550 358
E mail: magdalena2@freemail.hu, info@zalakarosiszallas.hu
Honlap: www.apartmanokzalaban.hu