Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Geoturisztikai mintaprogram a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága és a Bükk-vidék Geopark közös szálláshely-mintaprojektet indított, amelynek célja a geoparki értékekre építő szolgáltatásfejlesztés segítése a Bükk-vidék Geopark területén.

Milyen jövőt szánunk a Bükknek? – ezzel a címmel szervezett a Bükki Nemzeti Park igazgatóság (BNPI) 2019-ben workshopokat az EcoKarst projekt keretében, amelynek célja az volt, hogy a Bükkben működő vállalkozások és önkormányzatok a Nemzeti Park igazgatósággal közösen határozzák meg azokat a célokat, amelyek a térség gazdasági és környezeti fenntarthatóságát egyszerre szolgálják.

Egy közeli geotóp, a Szent István-barlang

Ezeken a megbeszéléseken számos esetben felmerült az igény arra, hogy a BNPI aktívan vegyen részt a vállalkozók közötti koordinációban, a biodiverzitást segítő képzési programok, valamint a térség zölden gondolkodó kkv-i számára a piaci lehetőségek bővítését szolgáló projektek kidolgozásában és megvalósításában.

Ennek egyik első elemeként startolt el a BNPI és a Bükk-vidék Geopark közös szálláshely-mintaprojektje, amelynek célja a geoparki értékekre építő szolgáltatásfejlesztés segítése.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg különféle típusú szállásokat üzemeltet Répáshután, valamint Bükkszentkereszten, összesen 105 férőhellyel. Ezek között van turistaház, vendégház és panzió is. Ezeket a szállásokat vonták be abba a mintaprojektbe, amely példákat mutat be a helyi vállalkozók számára a piaci lehetőségek megtalálásában, illetve a szolgáltatásaik bővítésében úgy, hogy ezek a tevékenységek a térség geo-, illetve ökoturisztikai márkázását segítsék.

A mintaprojekt különböző típusú tematikus szállások üzemeltetése során mutatja be a lehetőségeket, kísérletezve, az igényeket felmérve, kutatásokat folytatva.

A mintaprogramon belül a Geopark és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai időről időre kis létszámú fórumokon konzultálnak a helyi vállalkozókkal és önkormányzatokkal a geoturisztikai kínálat közös fejlesztése és a tapasztalatok megosztása érdekében.

Ennek első állomására a bükkszentkereszti Geopark Panzióban került sor február 4-én. A megbeszélésen többek között egy geoparki szállásminősítési rendszer kialakításáról is szó esett a geoturisztikai szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyek adatbázisának kialakítása érdekében.

Forrás: turizmus.com