Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megye

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület
Cím: 6524 Dávod, Dózsa György utca 75.
Levelezési cím: 6500, Baja Attila u.6. 2/7
Telefon: +36-20-236-2714 Mobil: +36 20 236 2714; 20/215-0050
E-mail: bkkvendege@gmail.com 
Honlap: http://www.bacsvidek.hu/


Bács-Kiskun Magyarország legnagyobb területű megyéje, a Duna-Tisza közének kétharmadát elfoglalja. Északról Pest megye, keleten a Tisza és Csongrád megye, délen Jugoszlávia, nyugaton a Duna határolja. Területe 8369 négyzetkilométer, lakóinak száma több mint 550 ezer. A megyeszékhely: Kecskemét. A Pest-Pilis-Solt-Kiskun megye középső és déli részéből, valamint Bács-Bodrog megye északi szegélyéből 1950-ben alakult meg Bács-Kiskun megye. Legnagyobb észak-déli átmérője 125 km, kelet-nyugati irányú kiterjedése 80 km. Területén 563 ezren élnek. A megye legmagasabb pontja, a Kéleshalom melletti Ólom-hegy alig 174 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, s Kalocsa, a legmélyebben fekvő város, csupán nyolcvan méterrel fekszik alacsonyabban.  Bács-Kiskun felszíne elsősorban a szélnek köszönhetően, a kis szintkülönbségek ellenére, igen változatos. Legtagoltabb a Homokhátság. Nagyobb részét futóhomok, kisebb területeit lösz, illetve ennek különféle szikesedett változata borítja. Megtalálható a homok a megye nyugati részén húzódó Duna-völgy mélyebb, felszín alatti rétegeiben is. A Homokhátság keleti pereméig húzódik a Tisza-völgy, szélessége sehol sem haladja meg a tíz kilométert. Az észak-bácskai lösztábla Baja körzetében emelkedik ki a Duna árteréből. A megye területét 123 km hosszan érinti a Duna. A Tisza közelségében védett terület a lakiteleki Holt-Tisza. A belvízrendezés során épült ki a megye nyugati részén a Duna-völgyi-főcsatorna, ehhez csatlakozik a Kiskunsági-főcsatorna.
Az itteni gazdálkodáshoz sajátos, tanyai létforma is tartozott. Létjogosultságukat Mária Terézia óta vitatják, mégis, 1950-ben Bács-Kiskun lakosságának több mint negyven, 1990-ben tizenhárom százaléka, hetvenegynéhány ezer ember élt külterületen. A szakemberek szerint nem a tanyát kell megszüntetni, hanem hátrányos helyzetüket. Már megváltozott a tanyák funkciója, sokan pihenőhelyként használják. Az utóbbi időben a turisták is felfigyeltek a tanyákra, itt élveztetik a legendás pusztai romantikát és a természet közelségét. A végtelen róna, a háborítatlan természet, a városok műemlékei, látnivalói sok turistát vonzanak erre a tájra. Különösen népszerűek a vízparti nyaralóhelyek: a Tisza Tiszakécskénél, vagy a Duna Tasstól az országhatárig. A megyén halad át a Duna-Tisza közét átszelő, Nyugat-Európát a keleti országokkal összekötő országút, részben autópálya. A Budapest és Szeged közötti vasútvonal Kecskemétet és Kiskunfélegyházát is érinti. A Belgrád felé áthaladó nemzetközi vonatok útja Kunszentmiklóson, Fülöpszálláson és Kiskunhalason is átvezet.
 
Számunkra ez az otthon Bács-Kiskun megye. Megyénk vendégszerető városaiban, községeiben számos értékes hagyományra találunk, amelyet nemzedékek gazdagítottak, formáltak. Ha végignézi internetes oldalunkat, nem lesz nehéz felfedezni közöttük a tradíciókat megőrző és megújító, vagy a korunk kihívásainak megfelelő kulturális, művészeti, közösségi ünnepeket.
Megyénkben számos közösség fedezte fel és élteti tovább a borhoz, a speciális ételkülönlegességek elkészítéséhez kötődő ünnepeket. Velük együtt büszkén vállaljuk ezeknek a kezdeményezéseknek a felkarolását, ezeknek a táji, vagy a lokális jellegzetességeknek a bemutatását. A megye borainak nemcsak az ízük kiváló, de minden tekintetben állják a versenyt az ország más borvidékeivel, a különleges illat és zamatanyagok keltette kellemes hatás mellett megjelenésben, szépségben is.
A nagyhírű és nagy tekintélyű nemzetközi gasztronómusok a magyar konyhát a világ legjobb öt konyhája közé sorolják. Ebből is tudunk megyei különlegességeket kínálni. Az itt élő emberek velük született vendégszeretettel kínálják szőlőik, pincéik kincseit, fogadják a hozzájuk betérő vendégeket. Május végén Hajósra invitálom a kiváló borok kedvelőit az Orbán Napi Mulatságra, a hagyományos borünnepre. Július elején, Baján, a "vizek és ízek városában" a helybéliekkel együtt várhatja azt a pillanatot, amikor bográcsok ezrei alatt fellobban a tűz, és bennük fő a hamisíthatatlan bajai halászlé. Kalocsa ősszel a fűszerpaprika ünnepére csábít. Hívom nyáron a rémi kakas pörkölt főző versenyre, ősszel a kiskunfélegyházi liba fesztiválra, a kiskőrösi szüreti napokra, télen a keceli virágfesztiválra.
Szeretnénk ezt a Duna-Tisza ölelte tájat minél közelebb vinni a kikapcsolódni és pihenni vágyó emberekhez. Hívom és várom a látogatókat Bács-Kiskun megyébe, legyenek vendégeink, hogy megmutathassuk azt a rejtett arculatot, amely akkor tárul fel, ha őszinte érdeklődéssel, a hagyományok iránti nyitottsággal fordulunk az itt élők felé. Remélem, hogy internetes oldalunkat nézegetve minél többen jutnak arra az elhatározásra, hogy felfedezzék maguknak Bács-Kiskun megye egy-egy tájegységét, városát, ellátogatva a falunapokra, a közösségek szép ünnepeire. Szeretettel várjuk, és szívből kívánjuk, hogy érezze magát jól e páratlan szépségű alföldi tájon.