Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

Népművészeti Egyesületek Szövetsége
Cím: 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6. 1. em.
Tel.: 06-1/214-3147
Tel/Fax.: 06-1/214-3523
Honlap.:
www.nesz.hu ; www.mesterporta.hu
E-mail.: neszfolk@nesz.hu


Ügyvezető igazgató: Igyártó Gabriella
Irodavezető: Stock Johanna


Tagszervezeti lista

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) 24 éves múlttal rendelkező civil szervezet, megalakulása óta legfontosabb céljának tekinti a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatását, a népművészettel foglalkozó emberek összefogását, regionális egyesületek, szervezetek létrehozását. A Szövetség feladata a szakmai érdekképviselet, a tagszervezetekkel, alkotóházakkal való folyamatos kapcsolattartás, tevékenységük koordinálása, illetve a kölcsönös információáramlás biztosítása. Ezen kívül kezdettől fogva a NESZ tevékenységi körébe tartozik rendezvények, kiállítások, vásárok rendezése, pályázatok kiírása, szakmai továbbképzések, táborok megszervezése.


Szövetségünknek 48 tagszervezete van az ország egész területén, közel 5000 fős tagsággal. A NESZ 1987 óta minden évben megrendezi a magyarországi kézművesek legnagyobb országos rendezvényét, a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. Tagszervezeteinkhez tartozó kézműves mesterek négy napon keresztül működő műhelyekben mutatják be a tradicionális magyar mesterségeket. A rendezvényen egyszerre van jelen a hagyományőrző kézművesség, az élő népzene és a néptánc. Ez a rendezvény egyre nagyobb szakmai elismerést és idegenforgalmi sikert hoz a számunkra.


A NESZ a Táncház Egyesülettel közösen minden évben részt vesz az Országos Táncháztalálkozó És Kirakodóvásár megrendezésében.

Ezen kívül számtalan népművészeti rendezvény megvalósításában vállalunk szerepet, mint például a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal a Pünkösdi Sokadalom és a Borünnep, vagy a Fővárosi Önkormányzattal a Budapesti Turisztikai Szolgáltató KHT-val és a Budapesti Fesztiválközpont KHT-val a Vörösmarty téri Húsvéti- és Karácsonyi Vásár.

Szövetségünk az elmúlt években számos szakmai pályázatott hirdetett, mint például a Ház és Környezete, az Országos Népi Szobrászat, a Bőrműves Pályázat, a Férfi és Fiú Viselet, vagy az Országos Játék Pályázat, Országos Textiles Pályázat melyek zsűrizett anyagaiból kiállításokat és konferenciákat rendeztünk.


Tagszervezeteink minden évben országos táborokat és szakmai továbbképzéseket szerveznek egy-egy szakágban.(Pl. Kosárfonó, gyékényes, vert csipke, bőrműves-tábor, népi szobrászat alkotótábor).

A kiállítások, táborok, rendezvények anyagát digitális technikával archiváljuk.

A NESZ tagjai gyakran vesznek részt nemzetközi fesztiválokon, konferenciákon és vásárokon, mint például a legutóbbi időkben Belgium, Franciaország, Algéria, Németország, Olaszország rendezvényein. Az általunk szervezett programokra gyakran hívunk meg külföldi résztvevőket, folyamatosan bővítjük kapcsolatrendszerünket a külhoni országokban működő hasonló célú népművészeti-kézműves szervezetekkel, szövetségekkel.

Mindezek mellett fontos feladatunknak tartjuk a határon túli magyar népművészek hagyományőrző tevékenységének megőrzésének támogatását. A Romániai Magyar Népművészeti Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Folklórközponttal folyamatos kapcsolatot tartunk.
Az információáramlás biztosítása érdekében rendszeresen megjelentetjük a MESTERSÉG ÉS MŰVÉSZET című tájékoztató folyóiratunkat, amelyet elküldünk az ország minden népművészettel foglalkozó egyesületének, műhelyének és kézműves iskoláinak. 2000-ben elnyertük a számítógépes világhálón az országos népművészeti portál (
www.mesterporta.hu) működtetésének jogát. A portál létrehozása a magyar kézművesek adatbázis felépítésével, anyag- és adatgyűjtéssel kezdődött. Ennek eredményeképpen minden tagszervezetről, minden nyitott műhelyről, alkotóházról és mintegy 600 kézműves mesterről sikerült részletes információkat gyűjteni, több ezer fotót gyűjtöttünk össze, amelyek szintén az adatbázis részét alkotják. Évek óta él a honlapunk, melyen Szövetségünkkel és rendezvényeinkkel kapcsolatos, folyamatosan frissített információkat lehet olvasni (www.nesz.hu).

Minden évben reprezentatív népművészeti eseménynaptárt adunk ki, mely az országban lévő összes népművészeti eseményről információt ad.

A NESZ az elmúlt években az alábbi kiadványokat jelentette meg:

20 éves a Népművészeti Egyesületek Szövetsége
A NESZ 20 éves évfordulójának alkalmából egy reprezentatív katalógust készítettünk, mely 1500 példányban jelent meg.

Népművészeti - Műhelygaléria
A Műhelygaléria hitelessé teszi a különböző népművészeti tárgyak létrejöttének folyamatát és ezzel a megszűnt népművészeti boltok helyébe új hálózatot próbál kialakítani.
A katalógust eljuttattuk az idegenforgalmat bonyolító egyénekhez és szervekhez. 2000 példányban jelent meg.
 
Elindítottuk katalógus sorozatunkat, eddig megjelentek:
Játékkészítők katalógusa, Fafaragók katalógusa, Zalai kézművesek katalógusa, Borsodi kézművesek katalógusa, Békési kézművesek katalógusa