Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Szövetség

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének történetéről, tevékenységéről

ParasztházA falusi turizmusban tevékenykedő szolgáltatók érdekképviselete céljából 1994-ben alakult meg a Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FTOSZ). A szervezet külföldi szaktanácsadók bevonásával alkotta meg a falusi turizmus minősítő rendszerének szabályzatát, képezte ki az első minősítést végző szakembereket és dolgozott ki tananyagot a falusi vendéglátók képzésére. Szálláshely minősítési szabályzatát és útmutatóját 1997-ben egy, a falusi magánszálláshelyek kategóriába sorolását szabályozó kormányrendelet tette kötelező minősítési előírássá. A FTOSZ 2001-től szervezeti átalakuláson ment keresztül, 19 megyei szervezet szövetségévé alakult és így tevékenységével mára az egész országot lefedi. Ezek tömörítik a jelenleg közel 2000 vendéglátót, akik a szövetség minősítő szakembereinek köszönhetően minden szolgáltatást illetően megfelelő minőséget tudnak nyújtani. Az átalakulás részeként a FATOSZ nevébe is felvette az agro jelzőt, jelezve ezzel, hogy az agroturizmus szerves része a falusi turizmusnak.
A FATOSZ alapszabályában is rögzített legfontosabb feladatának a falusi turizmusban tevékenykedők gazdasági- és jogi érdekképviseletének ellátását, folyamatos tájékoztatásukat, a falusi szolgáltatások piacra juttatását, illetve országos szakmai szervekkel és szervezetekkel történő együttműködés kiépítését tekinti.

A FATOSZ központi irodája információs irodaként is működik és jelentős marketing tevékenységet végez. A falusi turizmusban tevékenykedő szolgáltatók ajánlatai minden évben egy speciálisan erre a célra készített többnyelvű katalógusban illetve Internetes oldalon jelennek meg.