Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Vas megye

Vas megye

Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9700 Szombathely, Ady tér 5.
Mobil: 20/588-9540
E-mail: vasfalutur@gmail.com
Honlap: www.vasifalutur.hu 

Élmények, egészségmegőrzés, feltöltődés a vendégszerető Vas megyei falvakban!

Vas megyében több mint 20 éve működik civil egyesületi formában a falusi szállásadókat, vendégfogadókat összefogó Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége. Az egykori alapító magánszemélyek mellett ma vállalkozók, turisztikai szolgáltatók, ill. szervezetek is vannak szövetségünkben. Célunk, hogy vendégszerető tagjainkon keresztül ajánljuk, megismertessük, népszerűsítsük Vas megye tájait, felhívjuk a figyelmet vonzó turisztikai értékeinkre, kiváló természeti adottságainkra, népi hagyományainkra, vidékünk kulturális és szabadidős programjaira, hogy ezzel is segítsük vendégeink élmény-teli pihenését, rekreációját.

Védjegyes, kényelmes falusi szálláshelyek mellett megyénk sokszínű programokkal, aktív pihenési, feltöltődési lehetőségekkel és gasztronómiai élményekkel is várja az idelátogatókat.

Legismertebb tájegységünk, egyben kedvelt turisztikai célpontunk az Őrség. Kiterjedt, nyugalmas erdőségei, a ”szeres” településformát őrző szelíd dombhátak, az Őrségi Nemzeti Park védett természeti értékei, tanösvényei, a féltve őrzött műemlékek, a ma is élő építészeti, kézműves és gasztronómiai hagyományok miatt egyedülállóan vonzó vidéke ez hazánknak.

Az Alpok keleti lábánál a Kőszegi hegység tiszta levegőjű környezetében az Írottkő Naturpark látnivalói, festői fekvésű kis falvai szintén kellemes kikapcsolódást ígérnek. Híres gyógyfürdőink (Sárvár, Bük, Vasvár, Szentgotthárd, Mesteri, Borgáta) mellett, a természetes és mesterséges tavaink,/ Vadása tó, Szajki tavak, Gersekaráti tó, Döröske, stb./ gyönyörű arborétumok, / Kám-Jeli arborétum, Sárvár, Szombathely, /kerékpárutak, lovaglási, vadászati és vadvízi /Rába/ lehetőségek igazi aktív kikapcsolódást kínálnak. Könnyen elérhetők megyénkből Ausztria és Szlovénia festői tájai, gyógyfürdői, síterepei is, egy-két napos szomszédoló kiruccanásokkal. 

Kedvelt vas megyei úticélok, programok:

Az Őrségi Nemzeti Park területén működő falusi gazdaságok, ökoporták, az élő népművészetet képviselő fazekas és kézműves műhelyek egész évben várják kedves vendéginket. Az Írottkő Natúrpark túraútvonalai, a kiváló borokat kínáló kőszeg-hegyaljai, sághegyi, vaskeresztesi borospincék, a cáki és az oszkói műemlék pincék, présházak is kedvelt célpontok. A vashegyi és a volt határmenti kerékpárutak, a tavak horgászparadicsomai, a vadvízi evezésre is csábító, vadregényesen kanyargó Rába, a csendes és tisztavizű fürdőtavak Gersekaráton, Döröskén, Máriaújfalu, a lovas rendezvényeket kínáló falvak mint pl. Bozsok, Söpte, Ják, Alsóújlak, Lukácsháza, Balogunyom, Nagymizdó, stb. szintén különleges, egyedi élményt ígérnek.

Az egyes térségek és települések is számos érdekes programot kínálnak. A hagyományos rendezvények  közül több, már országosan is ismertté vált. Ilyen a rengeteg látogatót vonzó Őrségi Vásár, a Tökfesztivál, az ugyancsak őrségi „Szerek és Porták Fesztiválja”, vagy a „Virágzás Napjai” rendezvénysorozat. Nagy hagyománya és több ezer látogatója van a velemi „Gesztenyeünnep”- nek, a bozsoki, Kőszeg-hegyaljai és a Ság-hegyi szüreti programoknak. Egyre kedveltebb és sokszínűbb rendezvénnyé váltak a Hegyháti napok, Oszkói Pincenapok, a Csempeszkopácsi Középkori Vásár, a rönöki, apátistvánfalvi és szattai hagyományőrző „rönkhúzás” a Csepreg környéki gyepűtiprás, a „Gencsi Söprű” Néptánc és Népzenei Fesztivál, vagy pl. a Rábán a nyári lampionos csónakfelvonulás.

Városaink színes, népszerű rendezvényei mint pl. a Savaria Történelmi karnevál, a Szent Márton hét, A kőszegi Szőlő jövés ünnepe, Ostromnapok, a Vasvári Rétes Fesztivál , vagy a Sárvári Nádasdy-napok, a Nemzetközi Néptánc Fesztivál élményekben gazdag szórakozást nyújtanak minden korosztálynak.

Vannak kifejezetten gyermek-és családbarát szálláshelyeink, és olyanok is, ahol az ifjúsági, turizmusra helyezik a fő hangsúlyt. Egyre több helyen kölcsönözhetőek kerékpárok a háznál, és a falusi vendégasztal finomságait is sok faluban meg lehet kóstolni. Szép kártya használata a legtöbb vas
megyei falusi szolgáltatónál lehetséges.

 

A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége és az Őrségi Vendégvárók Egyesületének tagjai szeretettel várják Önt családjával, barátaival együtt, és szívesen segítenek a programválasztásban!


Kapcsolat:

 

E-mail: vasfalutur@gmail.com , orsegivendegvarok@gmail.com

 

Honlap: www.vasifalutur.huwww.orsegivendegvarok.hu