Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804, +36-1-268-0592
info@falusiturizmus.hu

Vas megye

2011 December 08

Vas megye
Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9700 Szombathely, Ady tér 5.
Tel.: 94/312-535/138-as mellék, Fax: 94/312-743, Mobil: 20/588-9540
E-mail: vasfalutur@gmail.com
Honlap: www.vasfalutur.hu

 

Élmények, egészségmegőrzés, feltöltődés a vendégszerető Vas megyei falvakban

Vas megyében 11 éve működik közhasznú civil egyesületi formában a falusi szállásadókat, vendégfogadókat összefogó szervezet. A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetségének ma csaknem 100 tagja van, a megye 57 településéről. Az egykori alapító tagok mellett sok magánszemély, vállalkozó és jó néhány önkormányzat is erősíti ezt a közösséget, amely egyre hatékonyabban tudja képviselni a falusi vendégfogadók közös érdekeit, sokat tesz a megyei kistelepülések, a vidék turisztikai értékeinek megismertetéséért, hasznosításáért és védelméért. Tagjaink és Szövetségünk tevékenysége ugyanakkor az egész megyét, annak gazdaságát, a falvak életképességét, fejlesztését is szolgálja.

Minősített, kényelmes falusi szálláshelyeink mellett ma már sokszínű gasztronómiai- és programajánlatokkal, valamint hagyományosan vidékhez kötődő és jellegzetesen helyi rendezvényekkel is várjuk a megyénkbe látogatókat. Büszkék vagyunk arra is, hogy az Európai Bizottság pályázatára érkezett 30 hazai pályamunka közül a szakmai döntőbizottság az őrségi pályázatot minősítette a legjobbnak, így az Őrség 2007-ben elnyerte a „Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja” címet. A nyertes pályázatot stratégiai és szakmai partnerünk, a Natúrpark Térségfejlesztési Kht. készítette. A nyertes pályamunka címe: ”Természetesen Őrség”.

Ízelítőül a megyei programajánlataink, lehetőségeink közül
Az Őrségi Nemzeti Park területén található működő falusi gazdaságok és ökoporták, az élő népművészetet képviselő fazekas és kézműves műhelyek, az Írottkő Natúrpark túraútvonalai, kerékpárútjai, a kiváló borokat kínáló kőszeg-hegyaljai, sághegyi, vaskeresztesi pincék, a cáki és az oszkói műemlék présházak, a vashegyi és a volt határmenti kerékpárutak, a Szajki-tavak horgászparadicsoma; a vadvízi evezésre is csábító, vadregényesen kanyargó Rába, a csendes és tisztavizű fürdőtavak Gersekaráton, Döröskén, Máriaújfalun vagy a Vadása tó az Őrségben, a lovas paradicsomnak számító falvak mint pl. Bozsok, Söpte, Ják, Alsóújlak, Lukácsháza, Balogunyom, Nagymizdó, stb. mind különleges és egyedi élményt ígérnek.
Természetesen az egyes térségek és települések számos élményteli, érdekes programot is kínálnak. A hagyományos rendezvények közül több már országosan is ismertté vált. Ilyen például a rengeteg látogatót vonzó Őrségi Vásár, a néhány éve megrendezésre kerülő Tökfesztivál, az ugyancsak őrségi „Szerek és Porták Fesztiválja”, vagy a „Virágzás Napjai” rendezvénysorozat. Nagy hagyománya és több ezer látogatója van a hagyományos velemi „Gesztenyeünnep”- nek, a bozsoki, kőszeghegyaljai és a sághegyi szüreti programoknak. Egyre kedveltebb és sokszínűbb rendezvénnyé váltak az oszkói pincenapok, a csempeszkopácsi középkori vásár, a rönöki, apátistvánfalvi és szattai „rönkhúzás” a Csepreg környéki gyepűtiprás, a „Gencsi Söprű” néptánc és népzenei fesztivál, a Hegyháti Napok rendezvénysorozata, a kercaszomori, lukácsházi és a jáki lovasversenyek. Vannak már kifejezetten gyermek-és családbarát szálláshelyeink, és olyanok is, ahol az ifjúsági, turizmusra helyezik a fő hangsúlyt. Egyre több helyen kölcsönözhetőek kerékpárok a háznál, és a falusi vendégasztal – rendelet után színesebb, változatosabb lehet a gasztronómiai szolgáltatás is. Az üdülési csekk felhasználása is egyre több vas megyei falusi szolgáltatónál lehetséges.

Ismerjék meg és élvezzék a falusi vendégfogadók és itt élő emberek őszinte vendégszeretetét!