Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Tolna megye

Tolna megye

Tolna Megyei Falusi Turizmus Egyesület
Cím: 7100 Szekszárd, Roboz Zoltán u. 77.
Levelezési cím: Analit Utazási Iroda, 7100 Szekszárd, Széchenyi u. 18-20.
Tel.: 74/510-633, Fax: 74/510-632, Mobil: 30/603-4272
E-mail: zsuzsanna.szintai@analit.hu

A megyei egyesületről:

Megyei szervezetünk, a Tolna Megyei Falusi Turizmus Egyesület 2000. májusa óta működik. Elsődleges feladatunk az összefogás és az együttműködés kezdeményezése a Tolna megyei falusi turizmussal, szállásadással és vendéglátással foglalkozók körében. A szövetség szakmai segítségének igénybevételével is igyekszünk biztosítani a helyi, vidéki, falusi lakosság, civil társadalom és a turizmus összefogását és érdekképviseletét.
Évente több turisztikai kiállításon is megjelenünk, lehetőséget adva a tagoknak – szállásadóknak, helyi önkormányzatoknak – az egyéni bemutatkozásra. Elvisszük turisztikai értékeinket, népművészetünk gyöngyszemeit, amelyekben szerencsére bővelkedik Tolna megye.
A Dél-Dunántúl – Somogy, Tolna, Baranya megyék – falusi szállásadóival, szervezeteivel közös szövetségben vagyunk, immáron 5 éve. Közös rendezvényeinken Tolna megyét is bemutatjuk népi értékeivel, kultúrájával együtt.
Egyesületünk alakulása óta együttműködik a Tolna Megyei Turisztikai Kht.-val és a Szekszárdi Borút Egyesülettel. Közös munkánk folyamatos és hatékony.

A megyéről:

A Dunántúl nyugalmat és szelídséget árasztó vidékén elterülő Tolna megye Magyarország egyik legkisebb megyéje, mégis számos kulturális és természeti kinccsel rendelkezik, melyeket érdemes megcsodálniuk az idelátogató kedves vendégeknek.
A megye páratlan természeti értékeit a szőlőparcellákkal tagolt, szemet gyönyörködtető dombvidékek, az apró falvakkal teli síkságok, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező, egyedi növény- és állatvilággal rendelkező Gemenci-erdő alkotja, amely Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri ligeterdeje.
A kulturális értékek iránt érdeklődők számára is számos látnivalót kínál a vidék: a néprajzi, régészeti emlékeket bemutató múzeumoktól a különböző korokból fennmaradt templomokon keresztül a sok harcot megélt várakig terjed a műemlékek széles köre.
A kikapcsolódni, felfrissülni vágyók igénybe vehetik Gunaras és Tamási gyógyfürdőit, a bor szerelmesei részére pedig megyeszerte számos pince áll rendelkezésre, ahol lehetőség nyílik a szekszárdi és tolnai borvidék finom nedűinek megízlelésére.
A falusi környezetben eltöltött idő maradandó élményt nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hisz betekintést nyerhetnek a vidéken élők mindennapjaiba. A falusi vendéglátók változatos programokat kínálnak: a vendégek segíthetnek a ház körüli munkák elvégzésében, foglalkozhatnak az állatokkal, megkóstolhatják a helyi ételspecialitásokat, borokat, megismerkedhetnek a helyi hagyományokkal, szokásokkal, lovagolhatnak, lovaskocsikázáson vehetnek részt, valamint egy kirándulás keretén belül megcsodálhatják a falu gyönyörű környezetét.
Tolna megye folklórját különböző népcsoportok színesítik, melyek egymástól eltérő, gazdag kultúrát alakítottak ki. Az egyik legszínesebb néprajzi táj a Sárköz (öt ősi falu alkotja: Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék és Báta), melynek lelkes hagyományőrzői a néptánccsoportok és a népművészek (tojásfestők, kosárfonók, gyöngyfűzők, fafaragók, fazekasok). A legtöbb helyen lehetőség nyílik arra, hogy a vendégek a népművészek segítségével kipróbálják e régi népi mesterségeket. A megyében élő német nemzetiség és a bukovinai székelyek sajátos kultúrájukkal tovább gazdagítják e vidék értékeit.
Számos látványos rendezvény kerül megrendezésre megyeszerte, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek: a háromévenként megrendezett Duna Menti Folklórfesztivál, az évente megrendezésre kerülő Sárközi Lakodalom és a Szekszárdi Szüreti Fesztivál. Ezen rendezvényeken a hagyományőrző néptánccsoportok népviseletükkel, táncaikkal, dalaikkal, zenéikkel felidézik az erre a vidékre jellemző, régi idők hangulatát.
Tolna megye páratlan természeti értékeivel, csendet, nyugalmat árasztó falvaival hívogatja a pihenésre, kikapcsolódásra vágyókat.
Legyen a vendégünk az ország egyik legszebb érintetlen vidékén!


Huszárné Lukács Rozália
Elnök

Tolna Megyei Falusi Turizmus Egyesület