Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete
Cím: 4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5.
Tel.: 30/229-9685
E-mail: hanusz@nyf.hu
Honlap: www.falusi-turizmus.net

Szervezetünkről

A Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy a megye falusi turizmusának lehetőségeit feltárja, hagyományait megőrizze. A falusi vendégfogadókkal összefogva olyan minőségi szálláshely szolgáltatások létrehozása volt további célunk, amelyek megfeleltek az akkori magyar igényeknek. A szervezet vezetői ekkor értették meg, hogy a falusi turizmus fejlesztésére az egyetlen kiút, ha a vendégfogadók minőségi programokat szerveznek. A falusi embereknek teret kellett biztosítani, hogy bizonyítsák tehetségüket a turizmus programszervezésének, programkínálatának a területén is. 

A rendezvények szervezése területén nagy sikereket értünk el, hiszen az elmúlt időszakban a megye szinte minden részében szerveztünk fesztiválokat, hagyományőrző rendezvényeket.
Igazi sikert a „Szatmári Fesztivál” szervezése jelentett, amely látogatottságban minden várakozást felülmúlt. A fesztivál keretében lehetősége van a turistának megismernie, - többek között – hogy a „nem tudom szilva” milyen értéket képvisel lekvár, pálinka, illetve aszalt formában. A milotai dióból készített italok, ételek, sütemények eddig szinte ismeretlenek voltak a turisták számára. A „Penyige-i Nagyvásár” visszahozza a régi jellegzetes vásári hangulatot, stb.
A megye többi részén szervezett fesztiválok is sikeresek, hiszen a „Jeles Napok a Beregben”, vagy a „Rétközi Kulturális Fesztivál”, vagy a szatmárcsekei „Cinkefőző verseny”, vagy a nagydobosi „Sütőtök fesztivál, vagy a nyíregyházi „Gyümölcskarnevál”, a nyírmeggyesi „Meggy fesztivál” és még sorolhatnánk tovább nagyban hozzájárultak a vendégforgalom fellendüléséhez és beindította a határon átnyúló kapcsolatok kialakulását.
Természetesen a rendezvények látogatóinak – minőségi szállásokon túlmenően – lehetőségük van a térség turisztikai vonzerőinek a megtekintésére is. Rendezvényeink látogatottsága sok esetben több tízezer főre tehető. E rendezvényeknek is köszönhető, hogy megyei szervezetünknek széleskörű kapcsolata van Kárpátaljával és Erdéllyel. Jelentős szerepet vállaltunk (vállalunk) e két határon túli térség falusi turizmusának a létrehozásában.
A falusi vendégfogadók képzésében vállalt szerepünk eredménye, hogy mintegy 600 fő szerzett OKJ-s bizonyítványt az elmúlt évek során. A minősítéssel rendelkező falusi vendégfogadó házaink kb. 80 %-a 3-4 napraforgósok.
Megyei Szervezetünk, mint a FATOSZ alapító tagja tevékenyen részt vesz a Szövetség munkájában. Kiállításokon, vásárokon, országos rendezvényeken, megbeszéléseken való részvételünkkel is azt kívánjuk demonstrálni, hogy kezdettől fogva „eltökélt hívei” vagyunk a falusi turizmusnak.

Dr. Hanusz Árpád elnök