Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király u. 93
+36-1-352-9804
info@falusiturizmus.hu

Zala megye

Zala megye

Falusi Vendégvárók Zala Megyei Egyesülete
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 47-51.
Fax: 92/511-270 Mobil: 30/408-8243
E-mail: zalafalutur@gmail.com
Honlap: www.zalafalutur.hu 

 

„Szép Zalában születtem”

„Szép Zalában születtem” Így kezdődik a zalai népdal amit minden zalai büszkén tanít meg minden idelátogató vendégének.
Mi juthat eszébe egy honi turistának Zala megyéről? Milyen szabadidő eltöltési lehetőségeket kínálhatunk vendégeinknek?
Talán az, hogy Nyugat-Magyarországon van, hogy itt tárták fel az első hazai kőolajmezőt, földerenghet az egykor elzárt, elmaradott romantikus Göcsej képe, a kiterjedt gyönyörű zalai erdőség, büszke és értékes vadjaival, a bájos népművészet , a tündéri zsuppfedeles boronaházak, a haranglábas falukép. A köolajkutatásnak köszönhető az a szinte felértékelhetetlen kincs, hogy Zalában több száz meddő szénhidrogénkút jött létre, amelynek többsége alkalmas termálvíz kitermelésre. Így létesült termálfürdő: Zalakaroson, Lentiben, Kehidakustányban, Bázakerettyén, Zalaegerszegen, Zalaszentgróton, Pusztaszentlászlón és Zala megyében található az őskori eredetű világhírű hévizi termál tó is. Nem véletlenül nevezik Zalát a gyógyfürdők kisrégiójának. A fenti adottságokat jól egészítik ki a Balaton, a Kis-Balaton kínálata, a pihenő és horgászparadicsommá fejlesztett tucatnyi édesvízű tó, a leghosszabb nyomtávu erdei kisvasút, a vadregényes folyópartok,az erdei vadászházak, a gazdag elővilágu nagy kiterjedésű erdők és a dombok ölelésében megbúvó apró falvak sajátos hangulata,kanyargós utcáik, fából készült haranglábaik, fehérre meszelt házaik , és a falusi vendéglátás vonzó szolgáltatásai.Zalaegerszegen nyitotta meg kapuit az ország első szabadtéri néprajzi múzauma.
Aki Zalában jár mindenképpen kóstolja meg helyi ételspecialitásainkat: dödöllét, krumlisprószát, babosrépát, tökös-mákosrétes, tökmagolajjal készült salátáinkat, vadételeket. Kitűnő borokat rejtenek a Keszthelyi-hegység, Zalakarosés környéke, Zalaszetgrót és környéke pincéi. A települések életében ma is üde szinfolt a szüret, valamint a hozzá kapcsolódó mulatságok, programok.
Számos kerékpározható, gyalogtúra és lovastúra utvonal található Zala megyében. Vallási zarándokhelyeinket is egyre többen keresik: Bucsuszentlászló, Homokkomárom, valamint a zalaszántói Budha szentély.